Ut og reise? Sjekk dette før du drar

25. June 2021

Herlig bad i sjøen

Det siste man ønsker å tenke på, når man er på ferie, er om man husket å dra ut stikkontakten. Meldt uvær hjemme? Dro jeg ut TV’en?

Uansett om du skal til hytta, på fjellet eller på en lengre tur – det er visse ting som kan være lurt å gjøre før du drar.  Om du skal på en kort tur innenlands, eller om du skal på lengre reise,  så er det egentlig irrelevant. For om uværet først kommer – så kan det være for sent.
Det elektriske utstyret ditt skal i utgangspunktet klare seg helt fint mens du er borte – men om sommeren så er det flere faktorer som man må ta hensyn til. Det varme været spiller inn på atmosfæren – noe som ofte kan føre med seg tordenvær og lyn. Om du ikke har overspenningsvern når det skjer, ja da kan det gå galt med utstyret ditt.

Det å trekke ut stikkontaktene før man drar er noe som de aller fleste har hørt om. Derimot så er det overraskende lett å glemme. Derfor har vi laget en enkel liste over noen enkle tips du kan gjøre før du drar.

1. Trekk ut stikkontakter, nettverkskabler og antennekabler.
– Trekk ut alle stikkontakter, nettverkskabler og antennekabler på dyre elektriske apparater. På denne måten så vil du være bedre forberedt på uanmeldt tordenvær, siden kablene ikke kan føre spenningen til den splitter nye TVen din for eksempel.

2. Test jordfeilbryteren
– Trykk på testknappen til jordfeilbryteren, da skal hendelen foran dette ned og strømmen skal kobles ut. Vipp hendelen opp igjen, nå skal strømmen komme tilbake. OBS: Om hendelen ikke går ned så er den defekt og du må kontakte elektriker med en gang.

3. Skru av alt lys og juster ned/opp aircondition
– Ikke at det påvirker sikkerheten mot lynnedslag, men det kan hjelpe deg å spare penger mens du er borte.

Bestill el-sjekk før du drar bort

Om du får gjennomført en elsjekk før du drar, så kan du ta ferie med god samvittighet. Skjulte skader kan være vanskelig å få øye på og kan være brannfarlig – spesielt om du får en overspenning på grunn av et lynnedslag. Om du er usikker på anlegget ditt, så anbefaler vi å få tatt en el-sjekk.  Da vet du at alt er som det skal og at det ikke er noen vesentlig brannfare – før du drar bort på en lengre reise. Under en el-sjekk så kontrollerer vi hele anlegget for feil og finner mulige utbedringer. Les mer om el-sjekk.

Lys opp hjemmet mens du er borte

Med mange naboer borte på ferie, så blir heimen også utsatt for innbrudd. Med mørke vinduer i alle hjem, så kan skurker med dårlige hensikter enkelt finne potensielle bytter. Styr lyset i hjemmet ditt fra hytta, med Plejd-appen rett i telefonen. Plejd er en smartbelysningsteknologi som lar deg styre lyset i hjemmet ved hjelp av internett- og bluetooth-teknologi. På den måten så kan du sette på lyset på kvelden og luskende sniker vil tro at det er noen hjemme. Du kan også sette på en timer, slik at lyset skrus på automatisk på ettermiddagen og skrus av når det begynner å bli natt. Du kan lese mer om Plejd her.