Skjøteledning på fast installasjon? – Varmepumpe og elbil-lader

6. April 2022

Strømpriser og bensinpriser har fått flere og flere forbruker i Norge til å tenke alternativer når det kommer til energiforbruk. Elbil lader har hatt en stor vekst over en lengere tid og fortsetter også nå. Varmepumpe kan være en smart investering for oppvarming (Og nedkjøling) av boligen og vi ser en økning i etterspørsel av installasjon. Også hos produsentene har salget av varmepumpe skutt i været. Dobling av salg og tomme lagre hos flere av tilbyderne. (Vi leverer ikke varmepumpe, men setter opp dedikerte kurser fra sikringsskapet og til varmepumpen)

Ved fast installasjon over tid skal ikke skjøteledning benyttes. Ut over farene for brann er også garantier og forsikring en risiko man som forbruker utsetter seg for ved å ikke gjøre dette på riktig måte. (Se artikkelen fra dinside.no som beskriver hvilke utfordringer man utsetter seg for. https://dinside.dagbladet.no/bolig/ikke-bruk-skjoteledning/75729133 )

En annen tabbe er å koble utedelen rett i eksisterende utestikkontakt som man ikke vet hva er dedikert til, nærmeste innekontakt eller med skjøteledning. Skjøteledning er spesielt farlig, ettersom den ikke er beregnet for langvarig bruk med høy belastning.

I sin kjøpsveileder for luft-til-luft-varmepumper skriver Enova at utedelen bør kobles til en egen strømkurs på 10–16 ampere, som kan brukes til varmepumpa. – Bruker du stikkontakt må den være jordet, og kursen må ha tilstrekkelig kapasitet og jordfeilbryter, skriver Enova.

Kobler du den til et uttak som ikke er beregna på varmepumper, risikerer du at både garanti og forsikring ryker, samtidig som du øker risikoen for at feil kan oppstå.

Ta kontakt med oss i Fixel for et tilbud på å sette opp en kurs eller hvis du ønsker at vi skal komme innom for å gi en faglig elektriker vurdering.