Hvorfor LED?

Vi må si oss enige i Ikea — LED er det største som har skjedd innen belysning siden elektrisiteten ble oppfunnet. Men hva er egentlig så flott med LED?

LED står for light emitting diode. Denne dioden omsetter elektrisk strøm til lys.

Siden en LED-pære ikke har noen mekaniske deler slik som glødetråden i en vanlig lyspære, tåler den mye mer. En glødetråd kan lett skades ved for eksempel risting, mens en LED-pære tåler fint å bli dunket og sluppet i gulvet (så sant den ikke knuses).

LED-pærene tåler også større temperaturvariasjoner, så de kan fint overleve en kald vinter ute. Til forskjell fra en sparepære lyser LED-pæren så snart den slås på, uansett temperatur.

Energiforbruket til en LED-pære er veldig lavt – den bruker kun 10-15 % av energien til en vanlig lyspære. Den utvikler heller ikke høyere varme enn 40-50 grader C så du kan fint ta på pæren – og lampeskjermen – uten å brenne deg. LED har lenge vært i bruk på steder der en ikke ønsker varmeutvikling, som i kjøleskap og frysebokser.

Et av de beste argumentene for å gå over til LED er den lange holdbarheten til disse lyspærene. LED-pærer har en levetid fra rundt 15.000 timer (5+ år ved daglig bruk i åtte timer) for de rimeligste til 50.000 timer (17+ år ved daglig bruk i åtte timer) på de beste.

De første generasjonene med LED-pærer som kom på markedet var kostbare og hadde veldig kaldt, blått lys og kjedelige utforming. Det kommer derimot stadig nye pærer på markedet, med stadig bedre lys og utseende, til stadig rimeligere priser.

LED-pærer måler lysstyrken i lumen (lm) i stedet for watt. For å finne ut cirka hvor mange watt en LED-pære er, del lumentallet på ti:

  • 220-250 lm = 25 W
  • 410-470 lm = 40 W
  • 700-805 lm = 60W
  • 920-1.055 lm = 75 W

For å velge en LED-pære med riktig farge på lyset, se på Kelvintallet på pakken, indikert med K. Dagslys har en fargetemperatur på 4.000 K, mens en gammel lyspære var på 2.700 K. Jo lavere K, jo varmere farge på lyset, altså.

I tillegg oppgir innpakningen hvor nøyaktig LED-pæren gjengir farger. Dette måles i Ra (Rendering average). Minimum er Ra 80, maksimum Ra 100. Velg høyest mulig tall, om mulig.

Du kan få en vanlig LED-pære til under hundrelappen, litt mer for en dimbar. Du finner også et stort utvalg av dekorpærer med filamenter som gir et vakkert mønster i pæren. Disse brukes ofte i lamper uten skjerm, der pæren er i fokus.

Velg mellom vanlige pærer og dimbare. Mange av de dimbare er såkalt Dim to warm, som betyr at lyset blir gradvis varmere jo lavere det er dimmet, for å skape en koselig stemning i rommet.

Dimbare pærer er mer kostbare enn ikke-dimbare. I tillegg betaler du mer for pærer som har riktig fargegjengivning og en varmere temperatur (inkludert Dim to warm), og dem med 50.000 timers levetid. Store, dimbare LED-pærer med dekorative filamenter er ofte de mest kostbare. LED-pærene i en spesialbutikk er gjerne av høyere kvalitet med varmere temperatur og lengre levetid enn utvalget på for eksempel Clas Ohlson og Ikea. Du får det du betaler for, med andre ord.

De aller fleste lamper kan ta en LED-pære. Ønsker du å kunne dimme en eksisterende taklampe må du kjøpe dimbare LED-pærer og få en elektriker til å montere en dimmer som egner seg for LED. Da LED-pæren har mye lavere wattstyrke enn en vanlig lyspære, vil en vanlig dimmer ikke fungere som den skal – både dimmeren og lyset vil være veldig ustabile.

Om du allerede har halogenspotter i taket som begynner å dra på årene anbefaler vi å oppgradere til fastmonterte Dim to warm LED-spotter. Halogenspotter har en begrenset levetid og avgir varme på hele 200-300 grader — fra 2018 ønsker faktisk EU å forby halogenpærer pga deres store brannrisiko og høye energiforbruk.

LED-spotter har en levetid på rundt 20 år og avgir et varm og fint lys. De monteres i samme systemet som dine eksisterende halogenspotter – du må bare skifte til en LED-dimmer. Om en LED-spot skulle ryke skiftes hele spotten ut, ikke bare pæren. Du har alltid fem års garanti på elektrikerarbeid og materiell, så om en spott mot formodning skulle ryke i denne perioden byttes den ut helt gratis av elektrikeren din.

Din huskeliste for å handle LED lyspærer:

  • Velg sokkel
  • Velg størrelse og utforming
  • Velg lysstyrke (lm/10 = W)
  • Velg fargetemperatur (K)
  • Velg mest nøyaktig fargegjengivelse (Ra 100-80)
  • Sjekk levetiden på lyspæren vs pris
  • Dimbare: Velg Dim to warm

KONTAKT OSS på 815 00 005 og be om vår servicesjef Lars Erik om du vil vite mer om LED-belysning og ønsker å motta et konkurransedyktig pristilbud på installasjon av LED-spotter.